Ser vi i et kalejdoskop (billedet), er der noget smukt forunderligt indeni, som man ellers ikke umiddelbart kan se. Det er et rigtigt godt billede på, hvad en menneskekrop kan opnå, når den aktivt begynder at få pillet nogle af de ydre lag af en masse muskulære- og bindevævsspændinger. Disse dele har tidligere haft en vigtig opgave, idet de fungerede som en slags støttehjul netop til de indre strukturer, som vi er skabt til at kunne udnytte i langt højere grad.
I midten af det afbildede kalejdoskop ses fire små hvide prikker - sådan er vores inderste også fysisk delt op. Vi har fire kvadranter indeni. Rygsøjlen deler selve kroppen op på langs, og vores vigtigste åndedrætsmuskel diafragma deler på tværs.
I mange kulturer eksisterer der en interessant opfattelse af kroppen: Ayurveda-systemet siger, at kroppen indeholder fire kamre, som man hver dag bør gå ind i og lufte ud. Cheyenne-indianerne opererer med et medicinhjul, som siger, at man fødes i ét verdenshjørne, og at man skal passere igennem de tre andre for så at returnere til det, man blev født i som udgangspunkt.
Rejsen igennem de andre hjørner åbner og modner os og skaber kontakt til flere funktionelle dele af os. Denne rejse regnes med at kunne foretages i, hvad de siger er svarende til et fuldt Saturn-kredsløb på ca. 28,5 år. Dette skulle så betyde, at personen har opnået god kontakt til alle dele af sig selv, er i stand til at bruge sit åndedræt med god kvalitet og dermed kunne bære sig selv rundt med sin krop uden at skulle kompensere med muskler og bindevæv ude i kroppens periferi. Det er denne mekanisme, som starter slid- og overbelastningsproblemer.
”SE” hele kroppen
Desværre opnår ikke ret mange dette inden deres 28,5 år! Måske fordi den største fejl, det moderne menneske begår - som jeg ser det - er, at de har tillid til, at de har det godt! Vi er desværre ikke altid bevidste om, hvordan vores egen krop fungerer. Derfor har man tillid til, at man fungerer godt, indtil der opstår et problem et eller andet sted, og det sker som regel pludseligt. Hvis vi bare kunne forstå og indse, at vi ikke ville få så omfattende et problem, hvis vi fungerede hensigtsmæssigt i forvejen og det på et godt anatomisk grundlag. Så vil det også være langt lettere at rydde op i, hvis man kun skal fikse det nyopståede problem.
Men fordi man fungerede godt på et kompensatorisk grundlag (altså at kroppen har kompenseret sig til at være godt tilpas), inden problemet eller uheldet opstod, så har kroppen svært ved at finde tilbage til noget, der ikke var optimalt til at begynde med. Et godt eksempel kan være piskesmæld. Her sker ofte meget mere end det, der umiddelbart bliver førstehjælpsbehandlet.
Når vi arbejder med at komme til bunds i en problematik, er vi nødt til at huske, at vi skal isolere det umiddelbare problem - og dernæst aktivere det. Vi skal integrere det i forhold til resten af kroppens samlede funktion eller mønster. Det er netop af stor vigtighed, at man ser på hele kroppen. Piet Hein citerede tit cybernetikkens ophavsmand: Norbert Wiener for følgende replik: ” Et menneske er en meddelelse”.
Åndedrættet er altafgørende
Alle kan optimere deres kropsfunktioner ved at sætte fokus på kvaliteten af deres åndedræt. Når åndedrættet fungerer mest optimalt, leveres det og samarbejder med præcis de samme muskler, som skal sørge for stabiliteten af vores rygsøjle og dermed resten af kroppens bevægelsesmønster.
Bija Bennett siger i Breathing into life:”Your posture and breath are intimately linked. They profoundly affect one another. Through your breath you speak to your spine” (“din holdning og dit åndedræt er tæt forbundet. De påvirker hinanden dybtgående. Gennem dit åndedræt taler du til din rygrad”).
Pointen er: Når åndedrættet leveres naturligt og roligt, aktiveres diafragma optimalt. Den kan så indgå i et samarbejde med tre andre muskelgrupper, som tilsammen udgør den stabiliserende funktion af vores rygsøjle (dele af diafragma fæster på den midterste del af rygsøjlen). De udgør tilsammen det, man kalder bugpressen (IAP, intra abdominal pressure). Når åndedrættet og bugpressen er aktiv, undgår man at kompensere med muskler, som har en anden arbejdsopgave.